Интервю за предаването Цветовете на Пловдив на Радио Фокус с Вики

...
Интервю за предаването Цветовете на Пловдив на Радио Фокус с Вики
Коментари Харесай

Вики Алмазиду: Представяме музика от култови български филми, която Милчо Левиев е писал преди да замине за Америка

Интервю за предаването " Цветовете на Пловдив " на Радио " Фокус "  с Вики Алмазиду, брачна половинка на международно известния джаз музикант Милчо Левиев. За неговата филмова музика, която ще оживее в концерта " Отклонение “ на 6 октомври 2023 в Пловдив, за казаното и премълчано от музиканта за родния му и обичан Пловдив, " Градът на вселената ", както самичък го назовава. 

Здравейте! Кажете ни, апелирам ви, с какво е незабравим този концерт, който пловдивчани ще могат да гледат на 6 октомври в Дома на културата?

Това е поредност от събития в границите на културния календар на Община Пловдив. Това е един концерт, който е върху филмовата музика на Милчо Левиев. Тук, в този концерт тя ще бъде показана онлайн към този момент, с разнообразни аранжименти, 6 октомври в зала “Борис Христов " в Пловдив. Това са филми от 60-те години, за които Милчо е писал музика преди да замине за Америка. Те са много филми, само че ние сме се спрели на няколко, тъй като в един албум или в един концерт не можем да покрием всичко, което е направил. Един доста прекрасен екип от музиканти работеше върху всичко това. Аранжиментите са на Валери Костов, който дълги години работи с Милчо. В неговото студио сме записали съвсем всички албуми, огромна част от концертите, които сме правили, той е бил като дясна ръка на Милчо в аранжирането. В концерта ще взе участие Антони Дончев и самият Валери Костов, с две пиана ще бъде, братя Владигерови Александър и Константин ще бъдат също с нас, за голяма наша наслада, тъй като и те по някакъв метод са свързани с историята на Милчо, посредством своя популярен дядо Панчо Владигеров. Иво Паунов също взе участие в духовата секция, имаме Кристиян Желев на барабани и Васил Хаджигрудев - дълготраен студент на Милчо в майсторските класове, също ще взе участие, както и един струнен квартет на музиканти от операта в Пловдив. Аз ще бъда солист, само че съм поканила и две мои студентки да вземат участие като посетители - Елия Тодорова и Илина Стойнева. Интересното в този концерт е тясната колаборация с музикалното учебно заведение в Пловдив, което Милчо в миналото е приключил, след академията е преподавал там за 1-2 години, преди да се откри в София. Ще вземат участие и деца от учебното заведение, извънредно надарени - ударната секция, децата, които учат ударни принадлежности със солистка Аглея, които пък ще изпеят нещо отново обвързвано с Милчо, а аранжимента на Милчо, на Blue Rondo a la Turk на Дейв Брубек, с което Милчо, дружно с Ал Жеро взимат " Грами ". Така, че още веднъж има връзка.  И също - още две деца сме поканили на пиано и цигулка, които ще изсвирят част от рапсодия “Вардар " на Панчо Владигеров, което отново по някакъв метод е обвързвано с Милчо. Искахме всичко, което ще се качи на сцената да е обвързвано по някакъв метод с Милчо и с неговата музика, това е в общи линии.

Можете ли да посочите някои заглавия на филми от концерта, кои са те и български ли са най-вече?

Разбира се, несъмнено, има няколко изключителни паметни кино лентата, да вземем за пример “Понеделник заран ", един филм, който при основаването му е бил известно време неразрешен и много по-късно се случва неговата премиера. Това е “Понеделник заран " на режисьорите Ирина Акташева и Христо Писков, които са и персонални другари на Милчо. 1966 година е основан кино лентата. Още кино лентата “Няма нищо по-хубаво от неприятното време " на режисьора Методи Андонов, за който в действителност Милчо написа главната тематика и по-късно отпътува за Америка и неговия и нашия общ другар Борис Карадимчев довършва неговото дело. Другият филм е “Горещо пладне " на Зако Хеския, “Есенно слънце от един снимачен ден ", това е ефирен филм на Борислав Шаралиев, както има и една тематика от един анимационен филм “Синята пеперуда " - една доста забавна тематика, “Малки секрети ", един игрален филм, който е взаимна продукция със Западен Берлин по това време 1969 година, “Опасен полет " на режисьора Димитър Петров. В албума има и несъмнено, тематиката на концерта ни, който се назовава “Отклонение " е филмът “Отклонение " на режисьорите Гриша Островски и Тодор Стоянов. Това е един доста прекрасен филм, аз съм го гледала, страховит филм. Има една инструментална тематика от кино лентата “Осмият " с Георги Георгиев-Гец. Интересното е, че в албума сме присъединили и два трака на Милчо от филми, единият е от американски филм “Чипи ", а другият е от “Писмо до Америка ", в които Милчо свири соло пиано. И един привет от Валери Костов за Милчо Левиев сме присъединили, също като бонус в албума. На сцената ще бъде много разнообразна програмата и в основата си, несъмнено ще бъде филмовата музика, само че взехме решение да включим и още 2-3 неща, които са не издавани и не свирени в никакъв случай.

Доколкото разбирам, вие сте правили текстове по някои от композициите и те са превърнати в песни?

Да, да поканихме Златна Костова, която е и стихотворец, и публицист, и се занимава с това, тя издава стихове, само че материята беше много-много сложна и на една от пиесите написах текста аз, на една направихме дружно текстовете. А Милчо искаше тези песни, тъй като това е един план, който той остави по средата, в една директория. И неговото предпочитание беше, тъй като са български филми, текстовете да бъдат на български език. И аз за първи път в този албум,  цял албум пея български текстове.

Един малко ексцентричен въпрос желая да задам. Може би не му е тук мястото, само че въпреки всичко.  Като че ли остана някаква засегнатост у него към Пловдив, особено след " Пловдив 2019 ", имаше ли нещо такова?

Мисля, че това беше някакво недоразумение, случват се такива неща от време на време. Да, той беше за миг афектиран, само че за него Пловдив беше Градът на планетата, на цялата планета. Казваше Фелибето, споделяше Пловдив и това беше Градът. Дори, когато пристигна да живее при мен в Солун, последните 10 години, тъй като взехме къща в остарелия град на Солун и той споделяше, ето като че ли отново пребивавам в Пловдив. Да, имаше една краткотрайна засегнатост, само че отново споделям, Милчо не я задържа толкоз доста, тъй като за него понятието Пловдив беше нещо, което не можеше да се наруши по никакъв метод. Понякога хората вършим неточности, всички вършим неточности. Може би тогава някаква дребна неточност, нещо се е случило, все пак, аз мисля, че като цяло уважението към него е доста огромно и изключително последните години. Общината ми оказва помощ да основа няколко продукта, които Милчо остави на половина и толкоз очевидна е тази поддръжка от общината. Не го одобрявам като изкупуване на някаква неточност, всички вършим неточности, може би и той е правил неточности, всички вършим. Просто имам тяхната опора и помощ. А Милчо ни следи и откакто неговите неща не престават да живеят, аз мисля, че всичко това е забравено към този момент.

За 85-та годишнина какво още предвиждате, с какви още събития ще я отбележите, нахвърляйте някои от тях?

Аз мисля, че това е последният подготвен артикул, който ние предлагаме. А по-късно, и без да имаме кръгли годишнини, ние ще продължим да свирим неговата музика, несъмнено.

Да, той е обичан човек, и несъмнено постоянно.

Да знаете, че другата година ще има голямо събитие, което още веднъж се прави благодарение на общината. Това е един грант за 5 години и фестивал на името на Милчо Левиев, който ще се организира. Но това ще е през юни-юли месец, тъй че може би тогава ще си приказваме за този фестивал, тъй като ще е извънредно автентичен фестивал.

А в този момент, заповядайте всички на концерта ни на 6 октомври 2023 година в зала “Борис Христов " в Пловдив, от 19 ч.

Ще се радваме доста да споделим тази музика с вас!

Благодаря ви!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР